top of page
  • Obrázek autoraZámek Humprecht

ZAČALA REVITALIZACE ZÁMKU HUMPRECHT (realizace 2021-2023)

Aktualizováno: 22. 8. 2021

Projekt se zaměřuje na revitalizaci interiéru i exteriéru významné národní kulturní památky formou stavebních a restaurátorských prací. Celkové způsobilé výdaje jsou stanoveny ve výši 47 mil. Kč vč. DPH. Město, jako majitel zámku a zadavatel revitalizace, pokryje výdaje z 90% dotací z Integrovaného regionálního operačního programu EU, tzn. město získalo dotaci na tuto akci ve výši 42 mil. Kč

Cílem projektu je zachování objektu vysoké kulturně historické hodnoty pro budoucí generace, zvýšení nabídky poskytovaných služeb prostřednictvím zpřístupnění objektů, které doposud nebyly zahrnuty do stávajících prohlídkových okruhů. Projekt napomůže zatraktivnit nabídku prostřednictvím rekonstrukce a modernizace vybraných expozic a terasy do podoby barokní zahrady, v neposlední řadě projekt umožní zpřístupnění objektu návštěvníkům i v zimních měsících. Kromě vnitřního osvětlení bude komplexně přepracované i venkovní. Stávající halogenové nasvícení z druhé poloviny 90-tých let je dávno za zenitem svým výkonem a dost nenasytné ve spotřebě energie. To bude v novým LED osvětlením změněno (spotřeba klesne zhruba 10x) a přitom bude celkový vjem nasvícené památky daleko zajímavější, plastičtější a tajemnější (světla budou například i v nikách na ochozu).

V měsících květnu a červnu 2021 jsou plánovány nejsložitější pracovní postupy, a proto z bezpečnostních důvodů nebude v této době zámek otevřen návštěvní veřejnosti. Otevření zámku předpokládáme od začátku června 2021.

Děkujeme za zájem o postup revitalizace a předkládáme několik dokumentačních fotografií.


Štítky:

835 zobrazení
bottom of page