top of page
  • Obrázek autoraZámek Humprecht

Návštěvní sezóna 2023

S příchodem jara se začínají otevírat brány zámků a hradů a do památek začínají proudit návštěvníci. Dveře zámku Humprecht ovšem zůstanou ještě pár měsíců zavřené a to kvůli stále trvající rekonstrukci. Na oficiální otevření si veřejnost bude muset počkat až do 1. července 2023.



Na co se můžete těšit na zámku

Od července do konce prázdnin návštěvníky přivítáme v obvyklém rozsahu od úterý do neděle a předpokládáme, že v září a v říjnu bude zámek otevřen podle tradičního návštěvního řádu. Přístupné by mělo být přízemí, první poschodí a vyhlídkový ochoz. Z nově vybudovaných expozic bychom návštěvníkům již v této době rádi představili novou lávku ve věži zámku, která přiblíží prohlídku historického krovu v horní střeše.


V průběhu léta a na podzim bude dokončována nová instalace druhého poschodí zámku, ve spolupráci s PhDr. Naďou Kubů, Národním zemědělským muzeem a Oblastní galerií Liberec je připravována expozice o loveckých tradicích zámku, jeho širšího okolí a rodiny Černínů. Tyto místnosti budou zpřístupněny v rámci zimního prohlídkového režimu od ledna 2024.




Novinky z podzámčí

V Sobotce se na novou návštěvní sezónu připravuje také muzeum "Almárium", kam byly přestěhovány etnografické sbírky z expozice muzea v Humprechtu. Almárium se nachází v budově fary v Sobotce. Plánovali jsme jeho otevření od Velikonoční neděle, ale kvůli výměně oken je bude možné navštívit až od 1. května 2023. Následně si je budou moci návštěvníci prohlédnout každý víkend a státní svátek od 10 do 16 hodin o víkendech, v létě od úterý do neděle. Rozšíření starého krámu v muzeu potěší pravidelné návštěvníky a všechny ostatní osloví drobné doplňky krásných malovaných truhel a skříní a půvabná libošovická malotřídka. Unikátní a pozoruhodné jsou také soubory soboteckých loutek.


Sobotecké Almárium


Prohlídky kostela

Během letních prázdnin budou také každé úterý a čtvrtek k dispozici komentované prohlídky soboteckého kostela sv. Máří Magdalény, opět provázené pěveckým vystoupením Jakuba Kazdy.



Kulturní akce na zámku i v podzámčí

Kulturní akce jsou neodmyslitelnou součástí zámku Humprechtu. Pro tuto sezónu je jich v plánu celá řada, podle možností, které nám dovoluje dokončovaná rekonstrukce.



Pro ty nejmenší připravujeme v letní sezóně o víkendech speciální kostýmové prohlídky přímo pro děti. Přidat dětskou prohlídku vychází z konceptu úspěšných dětských dnů, které jsme minulý rok pořádali. V letošním roce je máme také v plánu, a to 15. července a 12. srpna, opět na farní zahradě v Sobotce.


Za zmínku stojí maličká farma pod Humprechtem (mapa zde), kde jsou zatím dvě kamerunské ovečky, ale počítá se s rozšířením osádky o slepičky a doufáme, že se vrátí holubi do holubníku.




Pro odvážné návštěvníky jsme, po dvouleté pauze způsobené rekonstrukcí, připravili návrat oblíbených nočních prohlídek. Tedy amatérské divadlo, které návštěvníky provede celým zámkem. Letos se noční prohlídky uskuteční 29. července.


Unikátní bude série historických přednášek o osobnostech rodu Černínů, nové badatelské objevy představí Eva Bílková Chodějovská a její hosté - Roswitha Juffinger, emeritní ředitelka Residenzgalarie v Salcburku, Markéta Šantrůčková, Jiří Kubeš, Zdeněk Hojda a Ralph Melville.


Letos nás toho čeká opravdu hodně. Není vyloučeno, že se něco na poslední chvíli změní, proto veškeré aktuální informace naleznete zde, nebo na našich sociálních sítích Instagram nebo na Facebooku.


Přejeme Vám krásné jarní měsíce a v létě se na Vás budeme těšit.

1 257 zobrazení
bottom of page